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Policy 5-12 Child Safety Policy  
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Approved: 11/16/2024 

I. Purpose 

This policy explains the parameters for ensuring the safety and well-being of children in the 
Library. 

II. Introduction 

Jackson County Library Services welcomes children to use its facilities and services.  

Responsibility for the welfare and the behavior of children using the Library rests with a 

responsible caregiver, not with library staff.  The Library is a public place and Library staff 

cannot act in loco parentis.  

III. Levels of Supervision 

Per the Oregon Revised Statutes ORS 163.545, children under 10 years of age must not be left 

unattended in or at any place for such a period of time as may be likely to endanger the health 

of welfare of such child. Caregivers are responsible for determining whether children over 10 

are ready to visit the library on their own. Children under the age of 10 must be accompanied 

by a parent, guardian, or older responsible individual (minimum 14 years of age) at all times in 

the Library and on the Library grounds or while attending library events offsite. Children age 6 

and younger must always be within a safe, accessible distance of the person responsible for 

their wellbeing.  Children are expected to abide by the same rules of conduct as other Library 

patrons and may be asked to leave the Library if their behavior is inappropriate. 

IV. Unattended Child 

Library staff are not responsible for unsupervised or unaccompanied children. If Library staff is 

aware of an unattended child, they will use their judgement and discretion to determine 

whether the unattended child’s safety or well-being is in jeopardy, either while in the Library or 

if the person was to leave the building. If Library staff determine that an unattended child’s 

safety or well-being is in jeopardy, steps will be taken to contact a parent or legal guardian. If 

staff are unable to locate a parent or legal guardian, staff will contact appropriate authorities. 
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V. After Hours of Operation Unattended Child 

Library staff are not responsible for children after the hours of operation. For their safety and 
wellbeing, staff may contact appropriate authorities in the event a child is unaccompanied at 
Library closing. Staff do not monitor the departure of any child after the library closes. 

VI. Programs 

During special Library programs for children, a parent, guardian, or older responsible individual 
must remain onsite if the child in their care is 10 and under until the program has ended, in 
case an emergency should arise. The responsible adult or older responsible individual must be 
ready to meet that child promptly when the program ends. Caregivers may also make 
arrangements clear with the child regarding leaving the Library on their own, or with a 
designated caregiver. Staff do not monitor the arrival or departure of any child from a program 
or the building. 


